tämmöistä lohiherkkua laittoi ukkokulta valmistumaan :)
Täältä löytyi siihen ohje!

tässä vielä ohjetta lyhennettynä...

Valitse raaka-aineeksi oikeaa, tuoretta lohta. Kirjolohen rasvaisuus ei tähän sovi. Nypi tongeilla huolellisesti kaikki keskiviivan tuntumassa olevat piikit. Laita kala laveaan astiaan nahkapuoli ylöspäin. Tee suolausliemi: kiehauta vesi ja sulata siihen suola ja sokeri. Jäähdytä liemi kylmäksi ja kaada kalan päälle niin, että se peittyy täysin. Varmista painojen avulla, että kala on varmasti kokonaan pinnan alla.

Lohen annetaan suolaantua jääkaapissa tai muussa kylmässä paikassa vähintään 4-6 päivää. Näin on hyvä. Kerran kuitenkin piti saada kala kolmessa päivässä syömäkuntoon. Silloin ohuempi kalanpala ja parin prosentin suolanlisäys tuotti melko tyydyttävän tuloksen.

Jääkellarilohesta ei leikata graavikalan tapaan ohuita siivuja, vaan reiluja sormen paksuisia tankoja, jotka tarjotaan sinapilla ja tillillä höystetyn majoneesin kera. Valmistuttuaan lohi on hyvää syötävää useita päiviä, kunhan se pidetään koko ajan upoksissa. Viimeiset palat voi kuivata ja käräyttää pastramiksi. Se tapahtuu hyvin kuumalla pannulla, muutama sekunti palan joka puolelta.

Sinappimajoneesin saat, kun sekoitat hyvään majoneesiin sinappia. Tässä tapauksessa myös hakattua tilliä.

 

Näitä tarvitset

1-2 kg hyvää, tuoretta lohta

2 l vettä

2 tasadesinmittaa karkeaa

merisuolaa (n. 220 g)

1 kukkudesi sokeria (n. 100 g)

1 dl majoneesia

1 rkl sinappia (dijon tai makeahko)

tillisilppua